Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vánoce v Norsku

Vánoce patří v Norsku mezi nejvíce oblíbené svátky v roce. Norové mají své tradice, které si uchovali přes dlouhá staletí v nezměněné podobě. Tradici západoevropského Santa Clause naštěstí norská kultura nahrazuje vlastní verzí. Místním "ježíškem" je skřítek Julenissen. Pověst o něm pochází z konce 18. století. Ve stejné době se v Norsku usadila tradice vánočního stromu.
K norskému vánočnímu večeru patří i kulinářské speciality. Českou variantu s rybou a salátem nečekejte. Tradičním jídlem bývá vepřové nebo skopové žebírko. V severním Norsku to je přeci jen něco "rybího", povětšinou treska na různé způsoby.

vánoční strom s norskými vlaječkamiPrvní vánoční strom měli v Kristianii v roce 1820. Teprve po 70 letech se z tohoto importovaného zvyku stala tradice po celém Norsku a stromeček nechyběl v žádné domácnosti. Tradičním stromem je borovice zdobená bílými světélky, ozdobami a často i norskými vlaječkami. Děti na stomeček věšívají papírové košíčky, které se plní sladkostmi a oříšky. Stromek zdobí i papírové řetezy. Před rozbalováním dárků se kolem stromku sejde celá rodina, která v kruhu tančí a zpívá norské koledy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář